Top Ad unit 728 × 90

Konularımız

random
[post_ad]

Mehmet Âkif Ersoy Müzesi

Mehmet Âkif Ersoy Müzesi


Mehmet Âkif Ersoy’un Doğumu ve Ailesi

Mehmet Âkif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul'un Fatih ilçesinde, Sarıgüzel Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Annesi Emine Şerif Hanım, Buhara’dan Anadolu’ya göç etmiş bir ailenin kızı; babası ise Kosova doğumlu, Fatih Camii medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi'dir. Babası, Âkif’e ebced hesabıyla doğum tarihini ifade eden "Ragîf" adını vermiş olsa da, annesi ve arkadaşları ona "Âkif" adını vererek bu ismi zamanla benimsemiştir.

Eğitim Hayatı ve Başarıları

Mehmet Âkif'in eğitim hayatı, İstanbul'un Fatih ilçesinde başlamıştır. İlk öğrenimine Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başlayan Âkif, ardından Fatih’teki İptidai Okulu’na geçmiş, burada Arapça öğrenmeye başlamıştır. Ortaöğrenimini Fatih Merkez Rüştiyesi’nde tamamladıktan sonra, 1885 yılında dönemin saygın okullarından olan Mülkiye İdadisi’ne kaydolmuştur. Okul yıllarında Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca derslerinde birincilikle başarı göstermiştir.

Mehmet Âkif, eğitim hayatının ilerleyen dönemlerinde Mülkiye İdadisi'ni terk ederek Ziraat ve Baytar Mektebi’ne kaydolmuş ve burada veterinerlik eğitimini birincilikle tamamlamıştır. Okul yıllarında sporla ilgilenmiş, şiire olan ilgisi ise okulun son iki yılında artmıştır.

Sanat ve Edebiyat Kariyeri

Mehmet Âkif, öğrencilik yıllarında edebiyata ilgi duymaya başlamış, şiirleri ve yazıları Servet-i Fünun Dergisi'nde yayımlanmıştır. II. Meşrutiyet’in etkisiyle, arkadaşlarıyla birlikte Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Bu dönemde, Balkan Savaşı, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı'na katılarak çeşitli görevlerde bulunmuştur.

İstiklâl Marşı'nın Yazılması ve Kabulü

1921 yılında Ankara'ya yerleşen Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı yarışmasına başta katılmak istememiştir. Ancak Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in teşvikiyle, orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı'nı yazmıştır. 17 Şubat 1921’de yayımlanan marş, 12 Mart 1921 tarihinde Milli Marş olarak kabul edilmiştir. Âkif, ödül olarak kazandığı 500 lirayı hayır kurumlarına bağışlamıştır.

Kurtuluş Savaşı ve Sonrası Yıllar

Kurtuluş Savaşı sonrası bir süre Mısır’da yaşayan Âkif, 1936 yılında tedavi amacıyla İstanbul’a dönmüştür. 27 Aralık 1936’da Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat eden Âkif, Edirnekapı Şehitliği’nde defnedilmiştir.

Mehmet Âkif Ersoy’un Eserleri

Mehmet Âkif’in en bilinen eserleri arasında İstiklal Marşı ve Safahat yer almaktadır. Safahat, Âkif'in şiirlerini yedi kitapta toplamış, Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olmuştur.

Beykoz’daki Mehmet Âkif Ersoy Müzesi

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını ve eserlerini yakından tanımak isteyenler için Beykoz’da bir müze bulunmaktadır. Müze, Âkif’in anılarını yaşatmak ve onun Türk milletine kattıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur.

Adres: Beykoz Merkez Mah. Berkecan Sk. No.3 Beykoz, İstanbul

Mehmet Âkif Ersoy Müzesi Ziyaret Saatleri ve Bilgiler

Editör: Ebubekir Bastama
Fotoğrafçı:Emrullah Yıldız
 







Post Comment

All Rights Reserved by Beykoz Rehberi © 2023 - 2024
Powered By Ebubekir Bastama(EBS), Designed by EÇK Yazılım

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.